Mistrzostwa Europy w Piłce Ręcznej w 2016 roku
Fani i miłośnicy piłki ręcznej czekali z utęsknieniem na ten moment – w 2016 roku Mistrzostwa Europy odbywają się w naszym kraju. Organizatorzy dołożyli wszelkich starań, aby wszystko zostało dopięte na ostatni guzik. I tak właśnie się stało – zawody przebiegają bez żadnych zakłóceń czy nieprzewidzianych zdarzeń. Ich rozgrywanie rozpoczęło się 15 stycznia. Koniec zaplanowano na ostatni dzień miesiąca. Jest to pierwsza w piłce ręcznej impreza mistrzowska dla seniorów, która odbywa się w naszym kraju.
2016-01-25, 14:04

Zgodnie z obowiązującymi aktualnie zasadami w rozgrywkach bierze udział szesnaście drużyn, które wyłonione zostały drogą eliminacji. Drużyna, której uda stanąć się na najwyższym stopniu podium będzie miała zapewniony udział w Letnich Igrzyskach Olimpijskich, które również odbędą się w 2016 roku oraz w Mistrzostwach Świata, które rozegrane zostaną zaledwie rok później. Automatyczna klasyfikacja na Mistrzostwa Świata przysługuje również drużynom, które zdobędą srebrny oraz brązowy medal. Jeśli na czwartym stopniu podium stanie drużyna reprezentująca Francję, to również pojedzie ona automatycznie na wspomnianą imprezę mistrzowską. Wszystko dlatego, że Francuzi są aktualnymi mistrzami świata z 2015 roku.

Dwie najwyżej plasujące się reprezentacje, którym nie udało się podczas zawodów Mistrzostw Świata 2015 uzyskać kwalifikacji na Igrzyska Olimpijskie, otrzymają prawo do udziału w dwóch turniejach kwalifikacyjnych, które będą miały poziom ogólnoświatowy. Do grupy, który obecnie ciągle walczy o awans na igrzyska zalicza się reprezentacje narodowe:

• Danii;

• Chorwacji;

• Słowenii;

• Niemiec;

• Hiszpanii;

• Polski.

Mistrzostwa Europy w Piłce Ręcznej, które rozgrywane są obecnie w Polsce mają oczywiście swoją maskotkę oraz logo. Maskotka została oficjalnie zaprezentowana 20 grudnia 2014 roku. Jej imię wyłoniono w konkursie, na który nadesłano aż siedemset propozycji. Ostatecznie zwyciężyło imię High Five. Logo kibice mogli poznać już 22 kwietnia 2013 roku. Jego autorem jest Artur Gosiewski, który w swojej pracy sięgnął jedynie po trzy kolory: złoto, czerwień i biel. Dwa ostatnie to oczywiście nawiązanie do polskich barw narodowych. Złoto symbolizuje zwycięstwo, na którym zależy każdej drużynie biorącej udział w zawodach.

Mistrzostwa Europy w Piłce Ręcznej to ogromne wydarzenie sportowe w naszym kraju. Firma Sport Transfer jako partner Europejskiej Federacji Piłki Ręcznej EHF wyposażył wszystkie areny Mistrzostw Europy Mężczyzn w Polsce.  Wielu kibiców z utęsknieniem czekało na początek rozgrywek, które są intensywnie relacjonowane zarówno w telewizji, prasie, jak i Internecie. Zawody rozgrywane są zgodnie z planem i wzbudzają wielkie zainteresowanie.

Michał Turcza
Sport Transfer